2013. június 21., péntek

Dolgoznom kéne, de ezt muszáj...

Eskü', nem az igénytelenség vagy a lustaság írat velem ilyen rövidke bejegyzést (ahogy a friss hozzászólásokra is nemsokára reagálni fogok, csak legyen már kész ez a meló), de ezt tényleg muszáj kitennem. A felsorolt itemek közös tulajdonsága: semmi okunk nincs feltételezni a létezésüket. A pirosét sem...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Eszter, ez így van, ahogy mondod: Valóban nincs okunk feltételezni a létezésüket. Pontosabban szólva: A létezésük nem igazolt, vagy bizonyított.
    De egy lényeges különbség mégis van isten (én csak azért is kisbetűvel szeretem írnia nevét ;-)), és az összes többi között. Az, hogy míg a többi a fizikai világban-, vagy fizikainak, testtel rendelkezőnek feltételezett, kitalált, elképzelt lény (ha jól látom, bár az összeset nem ismerem), addig istent a modern vallások már nem fizikai- hanem transzcendens lényként "képzelik el". Ebből persze további súlyos konzekvenciák adódnak, de azokra most nem térek ki mind, csak az egyikre.
    Mivel isten fogalmában definíció szerint benne van a mindenhatóság, és a világ teremtése is (a nem mindenhatóként, és nem világteremtőként elképzelt lény nem isten, az legfeljebb csak valami álisten, segédisten, alisten lehet -jóindulattal), ezért egy ilyen lényről sokan (filozófusok is - persze főleg a múltban) azt feltételezték, hogy szükségszerűen léteznie kell. Ez tulajdonképpen maga a kozmológiai istenérv: istennek léteznie kell, mint az ősoknak, a világ teremtőjének.

    Tehát, isten mindenképpen egy külön faj(ta) a felsoroltak között. Persze abban az összes egyforma, hogy nem léteznek.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter,

    biztosan ismered a pasztafáriánus "vallást", ami egy szellemes fricska az istenhívők számára:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster

    VálaszTörlés