2012. október 27., szombat

Axiómák - "Mert ez így van, és kész."

Néhány napja valahogy eszembe jutott, hogy milyen sok olyan általános feltételezéssel, szebben mondva axiómával élünk a világgal kapcsolatban, amiket, ha jobban belegondolnánk, nem is feltétlenül kellene komolyan vennünk. Hirtelen felindulásomban elkezdtem összeírogatni párat az ilyen axiómák közül - ezeket most listába szedve megosztom Veletek is. Előrebocsátom, hogy a hétköznapi életben az alábbiak nagy részét (bár határozottan nem mindegyiket) én is természetesnek veszem, éppen ezért különösen érdekes őket ilyen tömbösített formában végigolvasni. Tehát:
  • Az "igazság" létezik.
  • Mindenféle "egy"-ségek: a lété, a valóságé, az esetleges abszolútumé.
  • A valóságon, a léten kívül semmi sincs.
  • Mindenki meghal egyszer.
    Bár ellenpéldát csakugyan nem tudunk mondani, teljes (tényleg teljes) bizonyossággal ez mindannyiunk esetében csak utólag mondható ki.
  • Mindennek oka van.
    Értsd: Legalábbis valamilyen szempontból, mivel pl. a modern fizika egészen másképp kezeli az okság fogalmát, mint ahogyan azt a hétköznapi gondolkodásban megszoktuk. De miért is gondoljuk, hogy az ok-okozati viszonyok csakugyan mindent áthatnak?!
  • A szeretet, a boldogság fontos.
    De mi a helyzet, ha ezeket például csupán átesztétizált biológiai impulzusokként fogjuk fel?!
  • A világ komplex.
    A saját gondolkodásomra nagyon jellemző ez az axióma, lévén a világot, ha mindenképpen állást kellene foglalnom a róla alkotott valamely kép mellett (szerencsére nem szokott kelleni), leginkább valamilyen roppantul mély, gazdag, kimeríthetetlen, abszolút "valamiként" tudnám elképzelni.
Nekem ezek jutottak eszembe. Természetesen bőven lehetnek még más, egyértelműségük tekintetében ugyancsak megkérdőjelezhető axiómáink is a világgal kapcsolatban - ha eszembe jutnak még újabbak, kiegészítem majd velük ezt a listát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése