2013. november 30., szombat

A világ jelentette kérdésre emberi nézőpontból szemlélődve legalább annyiféle válasz lehetséges, ahányat csak a nyelv és/vagy a fantázia segítségével, sőt, esetleg a nem teljesen körvonalazott sejtések segítségével is, fel tudunk vázolni. Rengeteg. Talán végtelen.

1 megjegyzés:

  1. Jó, de melyik kérdésre? Ha nem is végtelen sok, de nagyon sok kérdés merül fel a világgal kapcsolatban. Ezek egy része "általános kérdés" (egyáltalán mi ez az egész?, mi értelme van neki? és stb.) a többi nagyon is konkrét, és a részletekre kérdez rá.
    Másfelől, a kérdések egy része értelmes, más részük értelmetlen kérdés. Az érteles kérdésekre elvileg lehet válaszolni - ha egyelőre gyakorlatilag nem is tudunk. Az értelmetlenekre elvileg sem lehet válaszolni. Persze, itt az is probléma, hogy nem tudjuk pontosan meghúzni az elvileg lehetetlen, és lehetséges közti határt. Lehetetlen, vagy lehetséges valamilyen időgépet készíteni? Lehetséges teleportáló gépet készíteni? Végtelen a világ? stb. Már a kérdések is pontatlanok, de mivel nem tudunk róluk többet, pontosítani sem lehet őket. A pontosabb formájuk így nézne ki: (Lehetséges-e ilyen, így és így működő időgépet készíteni?)

    Továbbá: Mivel a világ nem egy káprázat, hanem egy objektíven létező cucc, ezért az ezt leíró tények objektívek. És így velük kapcsolatban lehet feltenni jó kérdéseket. És ezek a kérdések értelmesek lesznek, ha eléggé pontosak. És -ez a lényeg - a lehetséges válaszok közül nem lesz mindegyik helyes, igaz, hanem csak a tényt jól leíró válaszok lesznek azok. Ez következik az "objektív tény" természetéből.
    Így hát, no problémó. Csak az a dolgunk, hogy értelmesen kérdezzünk, és helyes válaszokat találjunk, a sok lehetséges rossz, értelmetlen, helytelen válasz között.

    VálaszTörlés