2012. május 5., szombat

Az a bizonyos bögre...

"Alig" nárcisztikus módon, de kicsit megtetszett az az egyik korábbi bejegyzés írása során megfogalmazott gondolatom, miszerint a világ lényege akár az asztal sarkán hagyott teásbörge is lehet... Na most: bár úgy tűnik, mintha ezt a pár szót csak a fricska kedvéért írtam volna le, a bennük rejlő tartalom nem is olyan értelmetlen, mint amilyennek elsőre tűnhet. A valószínűség-számítás nyelvén úgy mondhatnánk, hogy annak, hogy a mindenség csakugyan egy teásbörge kedvéért létezzen, jelenlegi tudásunk alapján a 0 és 1 közötti tartományban helyezhetjük el a valószínűségét, a két szélső értéket kihagyva. Nem lehetünk biztosak abban, hogy így van (ezt jelentené az 1-es valószínűség), ugyanakkor abban sem, hogy nem így van (ilyenkor lenne a valószínűség 0). Ez a nagy helyzet - bármilyen abszurdnak tűnjön is. Mivel egyetlen válaszalternatívával kapcsolatban sem rendelkezünk megcáfolhatatlan bizonyítékkal, a mindenségre vonatkozó kérdés megoldása továbbra is a rejtélyek rejtélye marad.
Ebből kiindulva azonban a világ lényege a szó legszorosabb értelmében bármi lehet. Még egy teásbörge is. Ez azért ijesztő.

3 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik a gondolat, hogy az élet értelme lehet egy teásbögre is, a Te asztalod sarkán.

    Valamiféle Teremtő létrehozta ezt az egész bonyolult hóbelevancot, amit mi Univerzumnak hívunk, beleoltotta az embereket ebbe a hóbelevancba, az emberekbe pedig azt, hogy keressék az élet értelmét. Mindenki töri magát, hogy megtalálja: próbál elméleteket gyártani, részecskegyorsítót építeni, távcsövet fabrikálni, könyvtárakat gondolatokkal megtölteni.

    Miközben a Teremtő az egészet pusztán azért hozta létre, hogy a bögrében gyönyörködjön. A bögre volt a cél. Valahogy úgy, mint egy festmény sarkában eldugott apró gyöngyszem. A többi körítés.

    Az élet értelme ott árválkodik az asztalodon, anélkül, hogy bárki meg akarná vizsgálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja igen, az alábbiak persze neked mentek volna, csak mindig elfelejtem, hogy válasz formátumban írjak választ... Na, majd még beletanulok:)

      Törlés
  2. Na igen, miután időközben elolvastam a deizmusról írt bejegyzésedet, mostanra nyugodtan állíthatom, hogy nem csak nekem van hajlamom különböző bizarr világmagyarázatokkal foglalkozni;)
    Komolyra fordítva a szót: ahogy már a Te blogodon is írtam, semmilyen okot nem látok arra, hogy a valamilyen okból kellemetlen világmagyarázatokat csípőből elvessük. Lehet, hogy egy ilyen magyarázat azért nem tetszetős, mert egy lényegét tekintve "rossz" világot ír le - ilyen volt az az általad leírt elképzelés, miszerint Isten, szándékosan vagy véletlenül, elrontotta a világot. Ilyen az a magyarázat is, amit én itt vizionáltam - egy ilyen világ ugyan nem rossz, csak groteszk, számunkra értelmetlen. És nyilván még tonnaszámra lehetne kitalálni hasonlókat. De van egy kis bökkenő: nem lehet kizárni, hogy valamelyikünk egyszer beletrafál. Sőt, ha belegondolsz, semmivel sem valószínűtlenebbek az ilyen fantáziaszülemények, mint bármelyik vallás világképe. A jóságos Isten, aki a saját szórakoztatására teleteremtette a világot szenvedni képes emberekkel, akiknek viszont az a feladatuk, hogy hálás és szerető szívvel forduljanak a Teremtőjük felé - hm, mennyire is volt hülyeség ez a teásbögre?!

    VálaszTörlés